Beloningskalender

9 Feb

We hebben hem weer ingevoerd, de beloningskalender. Het slechte gedrag leidde teveel tot frustraties bij ouders en kids en daarom werd er weer een beloningskalender ineen geknutseld. Ik downloadde een aantal picto’s bij sclera.be en zette alles mooi in een Excel file.

Voor Marie zetten we een aantal do’s en don’ts op een rijtje:

 • Geen ochtendhumeur. Ah ja, op dat gebied zijn er bij Marie geen grijze zones. Ze staat ofwel heel goedgezind ofwel heel slechtgezind op. En als ze slechtgezind is, terroriseert ze iedereen. Het begint bij een slechtzittende onderbroek en het eindigt met persoonlijke aanvallen als ‘ik wil een andere mama’. Waarop ik dan kan zeggen dat geen andere mama haar wil met zo’n ochtendhumeur 🙂
 • Flink je tanden poetsen, kleren aantrekken en haren kammen zonder mopperen. Ligt in de lijn van dat ochtendhumeur …
 • Niet treuzelen, papa niet tegenwerken ’s morgens. Papa neemt namelijk altijd de ochtendshift voor zijn rekening. En aangezien papa wat milder is dan mama (hm), proberen de kinderen dat natuurlijk in hun voordeel te trekken. Treuzelen, niet willen eten, wegkruipen als ze hun jas of schoenen moeten aantrekken … you name it!
 • Huiswerk maken/voorbereiden in de opvang. Op maandag en donderdag zitten Marie en Kamiel in de opvang van 15.15 u tot ongeveer 17.30 u-17.45 u. Ik vind dat Marie in de opvang best haar huiswerk al kan maken of voorbereiden zodat we ’s avonds niet zo veel meer moeten doen. Dat geeft haar ook meer tijd om ’s avonds nog te ontspannen zodat ze niet helemaal gestresseerd van het huiswerk moet gaan slapen.
 • Boekentas leegmaken. Marie moet zelf haar boekentas leegmaken en alles op het aanrecht zetten (brooddoos, drinkbus, koekendozen, fruitdoosjes, enz.).
 • Tafel dekken. Ik vind toch dat een 9-jarige gerust al wat taken in het huishouden mag overnemen, niet? Ik zeg niet dat ze de was moet doen of moet poetsen, maar kleine taakjes leren haar ook wat zelfstandigheid en discipline aan.

Marie neemt deze beloningskalender wel enorm serieus, moet ik zeggen. Ze had de eerste twee weken recht op een kleine beloning (snoepjes, een prulletje, …) omdat ze 35 stempels gehaald had. Uit ondervinding weet ik dat je niet te hoog mag grijpen en zeker niet 42 stempels (6 stempels per dag te verdienen) mag vooropstellen want dat lukt nooit. 35 leek me een mooi compromis! Alleen vorige week leek het niet te lukken en werd de kalender zelfs vroegtijdig van de muur gescheurd. Ze wilde niet meer, het ging haar toch niet lukken, … Deze week begon ze weer vol goede moed aan een blanco kalender en nu lijkt ze weer meer gemotiveerd. Ze vroeg zelfs vanmorgen of ze haar beloningen van deze week en de komende weken niet mocht opsparen. Ze wilde namelijk naar de carnavalswinkel in het weekend om een outfit voor volgende week vrijdag (carnaval op school) te kopen. Tja, onderhandelen is haar sterkste kant!

Voor Kamiel zetten we een aantal andere topics in de kalender:

 • Niet bedplassen. Need I say more?
 • Niet treuzelen ’s morgens, papa niet tegenwerken. Zelfde issue als bij de zus: niet willen eten, geen kleren willen aandoen, zich wegstoppen als hij zijn jas moet aandoen, enz … Dit is één van de moeilijkste punten voor Kamiel. Hij heeft hier nog niet veel stempels gehaald 😦
 • Niet roepen tegen mama/papa. Dat ventje wordt soms (huh!) boos. En dan schreeuwt hij heel hard tegen ons. En dat willen we niet!
 • Mama/papa niet slaan. En dat werd al uitgebreid met ‘zus niet slaan’. Het zal de leeftijd wel zijn zeker? Hij kan zich moeilijk weren tegen ons als wij hem iets ge- of verbieden en dan probeert hij zich fysiek te uiten. Maar net zoals het roepen willen wij dat ook niet!
 • Bordje leegeten en flink aan tafel blijven zitten. Wij eten ’s avonds rond 18.45 u. En laat dat nu net het tijdstip zijn dat onze grote muizenvriend Marvi Hämmer op TV verschijnt! Kamiel is momenteel gek van die muis! En hij wil dan ook altijd blijven kijken. We moeten dan ontzettend veel overredingskracht gebruiken om hem te overtuigen van Marvi even op pauze te zetten (leve Telenet digitaal!). Maar als hij dan aan tafel komt, wil hij natuurlijk niet alles op zijn bordje opeten. Ah ja, dat duurt te lang he! Hij legt zelfs het Telenet kaske langs zijn bord zodat hij zo rap mogelijk weer op dat grote pijltje (play) kan drukken ;-).
 • Flink in je eigen bedje slapen/niet wenen als papa weggaat. Hét grote struikelpunt in zijn en ons leven momenteel! Kamiel is altijd een goeie slaper geweest. Meestal gaat Marc met hem naar boven en legt hem slapen. Marc bleef dan altijd een tijdje bij hem liggen en kwam dan naar beneden. Maar sinds Nieuwjaar heeft meneertje besloten dat hij niet meer alleen wil slapen. Wellicht zit de kerstvakantie daar voor iets tussen – toen mocht hij nl. 2 weken bij Marie slapen … En nu wil hij niet meer alleen liggen. Hij wil mensen om zich heen – sic dixit Kamiel. Marc moet bij hem gaan liggen en als Marc dan naar beneden wil komen, barst de hel los! Schreeuwen, hysterisch wenen, brullen … We dachten dat de stempels gingen helpen maar we hebben deze topic tot onze spijt al moeten hervormen naar ‘flink bij Marie gaan liggen en niet meer wenen als papa weggaat’. Al onze principes werden overboord gegooid en mister bombastic mag bij Marie slapen. In de hoop dat hij binnen een paar maanden zijn zus zo moe is dat hij zelf vraagt om in zijn eigen bed te mogen slapen. Hoop doet leven he!

Kamiel heeft de eerste twee weken zijn best gedaan en kreeg de eerste week een Playmobil manneke als beloning (of hij nu 2.50 euro uitgeeft aan snoep of aan een Playmobil manneke, dat blijft hetzelfde voor mij). Voor vorige week krijgt hij ook nog een beloning. Maar deze week zal hij er niet geraken vrees ik. Hij heeft 8 stempels op zijn palmares. En we zijn al donderdag …

Advertenties

3 Reacties to “Beloningskalender”

 1. maaike 9 Feb 12 bij 8:54 pm #

  veel plezier!
  al gedacht om alles waar je een “niet” voorzet te proberen ombuigen in iets dat ze moeten halen…
  vb niet ochtendhumeur –> vrolijk zijn en meewerken 😉
  klinkt allemaal veel positiever 😉

 2. sabine2302 10 Feb 12 bij 9:53 am #

  Groot gelijk Maaike! Ik ga mijn bewoordingen aanpassen. Voor Kamiel maakt het nog niet zoveel uit maar Marie kan ik idd beter motiveren met positieve woorden. Ze is er ook veel mee bezig – ik denk dat ze op school over ‘positief’ en ‘negatief’ geleerd hebben – want eergisteren zei ik iets over haar haar en toen zei ze ook dat ik dat wel positiever kon zeggen. En toen stond moeder met haar mond vol tanden … 🙂

  Bedankt voor de tip!

 3. maaike 14 Feb 12 bij 11:12 am #

  beroepsmisvorming 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: